Programe și inițiative de susținere a antreprenoriatului

Programe și inițiative unde poți învăța și lansa afaceri

Antreprenor nu ne naștem, antreprenoriatul se învață – la sigur ați mai auzit această afirmație. Cum am mai menționat în cadrul acestui curs, antreprenoriatul – îl putem învăța din cărți sau în practică, prin exercițiu și comunicarea cu alți antreprenori.

Dacă vă întrebați unde puteți să-l învățați, venim cu câteva exemple de proiecte, programe și comunități la care puteți să vă conectați și să începeți călătoria voastră în lumea antreprenoriatului.

Mai jos găsiți o listă de entități unde veți găsi oameni interesanți, informații utile și experiență în afaceri, pentru toate vârstele.

Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA)

Centrul pentru Educaţie Antreprenorială și Asistenţă în Afaceri (CEDA) este o organizaţie non-guvernamentală scopul căreia este: formarea şi valorificarea competențelor profesionale, a inițiativei individuale și a spiritului antreprenorial; de asemenea, promovarea antreprenoriatul și spiritul antreprenorial prin educație, inițierea și dezvoltarea afacerilor.

Asociația are dezvoltate proiecte de a oferi educație antreprenorială pentru tinerii din cadrul Instituțiilor de Învățământ Profesional Tehnic din țară, cum ar fi CREATIVO și MEEETA IV. https://ceda.md/ 

Dreamups

Dreamups este un accelerator de afaceri tehnologice. Dezvoltăm programe pentru startup-uri, pentru companii IT și toți cei interesați de inovație și tehnologie. Acoperă întregul spectru de accelerare a unei afaceri, începând de la educarea tinerilor despre startup-uri, hackatoane de idei, accelerare de la idee la produs/aplicație tehnologică și până la investiții în startup-uri.

Printre programele și proiectele dezvoltate de către Dreamups și la care pot participa tinerii interesați de antreprenoriat și startup se numără:

  • Startup School este un program intens de învățare despre antreprenoriat tehnologic, destinat liceenilor/liceenelor din Republica Moldova. Timp de 6 săptămâni tinerii învață despre startup-uri, au o structură de învățare creată pas cu pas, asistență din partea mentorilor și colegilor, lucru practic în echipă, sesiuni de întrebări și răspunsuri LIVE, acces la resurse și materiale de suport. https://startupschool.md/ 
  • Upcelerator este un accelerator idea stage, remote, pentru startup-uri tehnologice. Axat pentru cei/cele care au o idee de afacere și au nevoie de o structură, cunoștințe, investiții și mentorat pentru a dezvolta propriul startup. Programul te ajută timp de 4 luni să lansezi și să crești afacerea ta. https://upcelerator.md/ 
  • Mozaic. Sindicat de investiții prin care se oferă suport financiar sub forma de venture capital startup-urilor tehnologice din Moldova și regiune prin conectarea investitorilor privați și instituționali.
  • Dreamclass. Masterclass-uri adaptate necesităților antreprenorilor din Republica Moldova. Platforma conectează antreprenorii din RM cu cei mai buni experți locali și din diasporă. https://dreamclass.md/ 
  • Catalyst. O serie de evenimente dedicate antreprenorilor prin care sunt identificate probleme și se găsesc soluții inovative, și sunt dezvoltate afaceri.
  • Startup Grind  una dintre cele mai mari comunități de startup-uri din lume, care educă activ, inspiră și conectează 215.000 de fondatori din peste 200 de orașe prin intermediul evenimentelor, media și parteneriatelor cu organizații precum Google for Entrepreneurs. Startup Grind ajută antreprenori să-și găsească mentorii potriviți, să se conecteze la diferiți parteneri, să angajeze, să obțină finanțări și să ajungă la clienți noi. https://www.startupgrind.com/chisinau/ 
  • Blueprint este un portal media despre antreprenoriat tehnologic și inovație pe înțelesul tuturor. Conține articole, podcast-uri, opinii, interviuri și resurse educaționale dedicate tinerilor/tinerelor, interesați/te de antreprenoriat. https://blueprint.md/ 

Fintech Moldova

Fintech Moldova este o inițiativă de dezvoltare a ecosistemului fintech din Moldova care facilitează colaborarea actorilor ecosistemului. Fintech Moldova se focusează pe 5 direcții prioritare: capacitarea inițiativelor, colaborarea dintre diferite industrii, incluziunea și alfabetizarea financiară, relații internaționale și acces la piețele străine, îmbunătățirea cadrului regulator și advocacy în Republica Moldova. 

Fintech Moldova este organizatorul evenimentului anual: Fintech Moldova Conference și a conferinței bi-anuale pe Transformare Digitală în sectorul financiar. https://fintech.md/ 

GEN Moldova

GEN Moldova este o asociație care își propune să dezvolte ecosistemul antreprenorial din Republica Moldova prin dezvoltarea spiritului, culturii antreprenoriale, formând parteneriate cu comunități și instituții la nivel local, național și global, ca parte a Global Entrepreneurship Network. https://allofgenmoldova.wordpress.com/ 

Asociația organizează proiecte pentru tinerii care doresc să cunoască mai mult despre antreprenoriat și să lanseze o afacere:

  • LOCAL BOND “Inclusive Sustainable Communities for Local Progress. Programul își propune să consolideze abilitățile antreprenoriale și să susțină crearea sau dezvoltarea comunităților antreprenoriale locale, prin interconectarea celor naționale cu cele internaționale, cu accent pe mindset, să faciliteze schimbul de experiență cu practicienii americani și să promoveze educația incluzivă pentru tineri și colaborarea cu facilitatori locali din diferite regiuni ale Moldovei. 
  • Cupa Businessului Creativ este competiția care își propune să consolideze competențele de business ale antreprenorilor inovativi, să dezvolte abilitățile de a crea o companie de succes. CBC caută să descopere idei noi, revoluționare cu un potențial de piață și cel puțin o persoană din echipă cu background din industriile creative.
  • YOUiACT este un proiect care se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14-25 de ani  interesați de: transfer de idei și schimb experiență, rezolvarea unei probleme din comunitate, antreprenoriat, planificarea și testarea unui proiect care va aduce schimbare în comunitatea sau localitatea din care faci parte, o idee de afacere sau un proiect de natură socială, culturală, economică, setarea de conexiuni cu tineri din alte localități și traineri naționali, mentorat și coaching internațional, să-ți testezi spiritul creativ, competitiv și antreprenorial.

MEGA Generation

MEGA Generation este o organizație de cercetare, educație și consultanță care explorează modalități de a practica conservarea naturii și dezvoltarea durabilă, educă atât indivizii, cât și organizațiile despre toate aceste modalități și astfel împuternicește o nouă generație pentru a crea proiecte, afaceri și soluții eco-inovatoare la cele mai importante probleme legate de mediu din lume. http://megageneration.com 

Organizația are un portofoliu bogat de proiecte ecologiceeducaționale și antreprenoriale. Printre proiectele dedicate antreprenoriatului se numără:

  • GreenTech Rangers este o platformă online de învățare și dezvoltare a startup-urilor, pe care o pot folosi atât antreprenorii, cât și managerii de programe dedicate startup-urilor. Platforma le oferă spațiu și instrumente digitale pentru a experimenta cu idei de afaceri ecologice, a pregăti un plan de afaceri agil, a urmări implementarea acestui plan, a documenta progresul startup-ului și a acumula cunoștințele despre antreprenoriatul ecologic.
  • ClimateLaunchpad Moldova  este etapa națională în cadrul Climate Launchpad, care este cea mai mare competiție de idei de afaceri ecologice din lume. Această competiție vine ca ajutor pentru antreprenorii promițători ca ei să dezvolte startup-urile CleanTech. Aceasta conține un curs online, o tabără de vară, o serie de module de instruire și sesiuni de mentorat. 
  • Eco Hackathon  este o serie de evenimente de tip competiție de idei și soluții la o varietate de provocări legate de protecția mediului și dezvoltarea durabilă.

MentorMe

MentorMe este o comunitate vibrantă de 100+ mentori care ajută și susțin tinerii ce au o dilemă referitor la studii, carieră și îi ghidează cu sfaturi și bune practici. Organizația este un promotor al educației non-formale, despre care suntem convinși că este cel mai bun mod de a obține în timp scurt, diferite abilități practice. Comunitatea MentorMe crește continuu și încurajează alăturarea a noi mentori, care doresc să contribuie la conectarea liderilor de azi cu cei de mâine. https://www.mentorme.md/ 

Pe lângă programele de mentorat și ghidare în carieră, precum Job Accelerator 2.0, puteți beneficia și de o platformă educațională  Learning Hub, unde găsiți video informative https://learninghub.mentorme.md/ .

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA)

ODA, cunoscută de asemenea și sub numele ODIMM, este o instituție publică din subordinea Ministerului Economiei, creată prin Hotărîrea Guvernului nr.538 din 17 mai 2007. Instituția are misiunea de a susține dezvoltarea mediului antreprenorial autohton, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, prin promovarea culturii antreprenoriale, acordarea asistenței financiare și tehnice pentru companii, emiterea garanțiilor financiare și de stat, precum și asigurarea infrastructurii de suport în afaceri.

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului propune o serie de programe pentru dezvoltarea antreprenoriatului dedicate tinerilor. https://oda.md/ 

Iată câteva din programele ODA: 

  • PARE 1+1. Programul propune șansa unui viitor acasă pentru persoanele interesate să revină din străinătate și să inițieze o afacere. Acest proiect poate fi o reabilitare emoțională și financiară pentru cei care nu își mai doresc să fie angajatul cuiva, ci au intenția să-și gestioneze afacerea, fiind propriul său șef. 
  • START pentru TINERI – o afacere durabilă la tine acasă” programul are ca obiectiv promovarea antreprenoriatului în rândul generației tinere pentru sprijinirea integrării socio-economice. Inițiativa oferă facilități extinse în vederea valorificării potențialului antreprenorial al tinerei generații. Astfel, tinerii cu vârsta între 18 și 35 de ani, care vor să inițieze sau să dezvolte o afacere, pot beneficia atât de suport consultativ/educațional, cât și de finanțare nerambursabilă sau credit cu porțiune de grant.
  • Femei în afaceri. Programul este destinat femeilor care planifică să-și inițieze sau extindă afacerile, în special în zonele rurale și va acorda suportul pentru femeile antreprenoare la 2 etape diferite de dezvoltare a afacerii:
  1. suport la inițierea afacerii – instruire și îndrumare pentru a pregăti femeile care planifică lansarea unei afaceri
  2. suport pentru afaceri nou create – investiții la scară redusă și suport în dezvoltarea afacerii pentru a reduce riscul de eșec a afacerii la stadiul incipient și pregătirea pentru creșterea afacerii.

XY Partners

XY Partners incubează startup-urile oferind un sprijin operațional profund. Accelerează dezvoltarea startup-urilor, oferind suport operațional. Dezvoltă companii de la zero, prin utilizarea proceselor testate și a unei rețele extinse de afaceri. Oferă asistență completă în accesarea fondurilor destinate inițierii sau dezvoltării afacerii și îți fac cunoștință cu potențialii investitori, pentru ca lipsa resurselor financiare să nu fie un impediment în realizarea visului. https://www.xy.md/ro/ 

XY Partner organizează programe de preaccelerare și accelerare pentru afaceri, printre ele se numără:

  • Pre-accelerator pentru femei
  • Accelerator 5
  • Accelerator de Turism

De asemenea, oferă și instruire pentru tinerii antreprenori și cei care sunt interesați de antreprenoriat. XY Academy este un program online gratuit pentru antreprenori aspiranți și femei antreprenoare, cu un curriculum relevant și eficient bazat pe expertiza celor mai buni experți din domeniul lor! https://academy.xy.md/ 

Yep! Moldova

Viziunea Yep!Moldova este să modeleze o nouă generație de antreprenori, iar misiunea este de a încuraja fiecare persoană să viseze la antreprenoriat și să ofere instrumente Start-Up, promovând învățarea cu experiență antreprenorială. De programele Yep!Moldova pot beneficia: antreprenori, fondatori, studenți, profesori, universități, autorități publice, comunitate. Fondatorii obțin cunoștințe practice și instrumente despre cum să rezolve provocările clienților, să le accelereze creșterea sau să eșueze rapid.

Printre programele create de YEP!Moldova se numără: 

  • Yep! Startup Pre-Accelerator este un program care sprijină antreprenorii care vor să lanseze produse scalabile pe piața externă, oferind granturi, expertiză și acces la o rețea internațională de mentori și investitori.
  • Hackathon  evenimente de dezvoltarea a ideilor de afaceri în diverse domenii.. 

Startup City Cahul

EU4 Moldova:Startup City Cahul contribuie la consolidarea capacităților startup-urilor inovatoare în diverse sectoare și pregătirea lor pentru investiții. Proiectul încearcă să  completeze decalajul digital dintre capitală și sudul țării și să asigure o dezvoltare economică mai echitabilă la nivel regional. 

Pentru facilitarea creării startup-urilor locale, consolidarea capacității lor de dezvoltare, precum și pregătirea pentru investiții se desfășoară activități precum Moldova Startup Week, Cahul Hackathon, Cahul Demo Day 

Startup Moldova

Startup Moldova este o inițiativă care vine să accelereze inovațiile tehnologice din Republica Moldova prin capacitarea, încurajarea, dar și contribuția directă la crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea startup-urilor și a inițiativelor de inovație tehnologică din țară.

Programele și activitățile pe care le  realizează sunt destinate atât pentru antreprenori de succes și experimentați, cât și pentru tinerii care doresc să afle mai multe despre antreprenoriat și startup.

Startup Classes – aduce online cei mai buni experți și mentori, care își împărtășesc experiența cu fondatorii de startup-uri tehnologice din Republica Moldova, dar și cu tinerii entuziaști care sunt în proces de construire a unui ideea de inovare tehnologică.

Startup Club – o altă inițiativă Startup Moldova, care adună fondatorii de startup din Republica Moldova la discuții de comunitate în care sunt abordate temele, grijile, întrebările care vin tot din comunitate. Aici pot participa atât startup-urile inițiate, cât și începătorii care abia își conturează propria idee de startup.

Startup Club este despre suportul reciproc prin acordarea de întrebări comunității și abordarea lor prin experiența proprie, despre crearea unor conexiuni de colaborare în interiorul comunității și simplu, despre discuții informale, într-o atmosferă amicală, la subiecte importante.

Social Entrepreneurship HUB

Social Entrepreneurship HUB reprezintă un hub de suport pentru afaceri, prin intermediul căruia se oferă asistență în gestionarea afacerilor, instruire și mentorat, acces la servicii de suport și informații utile la nivel național și internațional. Printre proiectele și programele dezvoltate de Hub-ul Antreprenorilor Sociali este:

  • IarmarEco o platformă online multivendor pentru antreprenori, unde aceștia își pot comercializa produsele. https://iarmareco.md/ 
  • Sesiuni de instruire și ateliere.

TEKWILL

Tekwill este un proiect conceput ca un parteneriat național public-privat între Guvernul Republicii Moldova, USAID, Microsoft și IBM pentru a răspunde nevoilor industriei TIC, precum și pentru a sprijini dezvoltarea ecosistemului antreprenorial. El acționează ca un punct major pentru atragerea startup-urilor și a altor părți interesate în Moldova prin programele sale, contribuind la extinderea și promovarea conținutului educațional și antreprenorial la nivel național. https://tekwill.md/ 

Prin intermediul proiectului Tekwill în fiecare școală, oferă educație antreprenorială tinerilor din mai multe regiuni ale Republicii Moldova. 

Această listă nu se limitează aici, dar reprezintă câteva resurse care vă pot ajuta foarte mult în a pune bazele în ceea ce privește activitatea de antreprenoriat și devenind parte a acestor comunități veți avea posibilitatea să accesați și alte resurse, atât naționale, cât și internaționale.

Sperăm că informațiile obținute din acest curs te-au ajutat să înțelegi mai bine ce înseamnă antreprenoriat și startup, și îți vor fi utile în