Cu toții știm faimosul dicton „Pentru o viață sănătoasă, evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi.” Dar oare acesta este secretul pentru o viață sănătoasă?
Există multe definiții a sănătății, conform Organizației Mondiale a Sănătății „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mental cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților”. Mai târziu a fost inclusă în această definiție și „capacitatea de a duce o viață productivă social și economic”.
Unii specialiști susțin că sănătatea nu poate fi definită doar ca o stare, ci trebuie să fie văzută ca un proces continuu de adaptare la cerințele în schimbare ale vieții și ale sensurilor pe care le dăm vieții.
Astfel sănătatea noastră depinde de o serie de factori, cum ar fi:
- Stilul de viață. Obiceiurile noastre influențează starea noastră de bine.
- Monitorizarea stării de sănătate. Este important să avem periodic consultări la medic pentru a ne evalua starea de sănătate, chiar dacă nu suferim de careva boli.
- Călătorii sigure. Pentru oamenii seclolul 21 călătorile sunt un lucru obișnuit, informați-vă despre situaţiile de risc de boală din zonele pe care doriţi să le vizitaţi
- Vaccinarea – este o modalitate sigură și eficientă prin care vă puteți proteja împotriva anumitor boli infecțioase.
La nivel internațional, național și local există guverne și organizații neguvernamentale implicate și responsabile de încurajarea și facilitarea unor schimbări sănătoase ale stilului de viață. Printre acestea se numără:
- Organizația Mondială a Sănătății,
- Uniunea Europeană,
- guvernele naționale și locale,
- autoritățile din domeniul sănătății,
- fundațiile pentru sănătatea inimii,
- asociațiile consumatorilor și organizațiile pacienților.
Sănătatea nu se poate oferi cuiva în dar, nu se poate cumpăra, nici chiar să o moştenim nu e posibil – ea trebuie doar păstrată. Iar pandemia ne-a făcut mai atenți la sănătate și la obiceiurile noastre, încercând să ne aducem corpul la un nivel optim în această perioadă.
Acest curs vine să vă comunice informații utile despre:
- Modul de viață sănătos
- Boli netransmisibile
- Boli de călătorie și Covid19
- Importanța vaccinării
- și vom încheia cu câteva Sfaturi utile pentru tineri.
Cursul este dezvoltat de Centrul de Informare și Resurse PRO BONO, în parteneriat cu UNICEF Moldova, cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională USAID Moldova, în cadrul programului de promovare a modului sănătos de viață în rândul tinerilor și adolescenților.